Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on työskentelytapa, jota voidaan käyttää ihmisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemiseen, sosiaaliseen kuntoutukseen sekä esimerkiksi yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Toiminta on hevosavusteista. Vaikutukset syntyvät vuorovaikutuksen, kokemuksellisuuden ja osallisuuden kautta.

Toimintaa ohjaa sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen, joka on suorittanut SPHT- täydennyskoulutuksen.

Tarjoan sosiaalipedagogista hevostoimintaa kasvatus-ja hyvinvointipalveluna Pirkkalassa Ratsutila Tanilan tiloissa. SPHT on yhteisöllistä toimintaa ja sen lähtökohtana on vuorovaikutus hevosen kanssa. Yhdistän toimintaan myös kuvallista ilmaisua mm. videopäiväkirjan muodossa. SPHT on ennaltaehkäisevää ja sopii myös esimerkiksi mielenterveyskuntoutuksen kevyempänä jatkona tai kenelle tahansa, joka haluaa virkistyä ja harrastaa hevosten parissa omaksi ilokseen.

Käytännössä sosiaalipedagoginen hevostoimintani on luontoelämyksiä ja mukavaa, tuettua yhdessäoloa laadukkaassa ja turvallisessa talliympäristössä hevosen kanssa yhden tai 2-3 henkilön ryhmässä. Toimintoihin voi sisältyä hevosen hoitoa ja maastatyöskentelyä kuten ohjasajo tai luontopolulla taluttaminen. Huonolla ilmalla on käytössä tilava maneesi. Hevosen selässä voidaan tehdä harjoitteita. Käyntikertoihin ei sisälly varsinaista ratsastuksen opetusta. Tutustumiskerralla tehdään lähtökartoitus ja asetetaan suunnitelma tietylle ajanjaksolle. Esimerkiksi viiden tai kymmenen käyntikerran jälkeen arvioidaan vaikutukset hyvinvointiin yhdessä asiakkaan ja hänen lähipiirinsä kanssa. Toiminnan tavoitteena on voimaantuminen, mielialan koheneminen ja parempi arki. Kohderyhmäni ovat lapset – nuoret aikuiset.

Lisätietoa sosiaalipedagogisen hevostoiminnan laatukriteereistä Laatukäsikirja

Työssäni mukana ovat hevonen Toper sekä usein myös koirat Nino ja Vilppe.

Puh. 050 5962466

fanny.niemijunkola@gmail.com